ZATO jer uz pomoć EU (sufinancira 75% projekta) investiramo u infrastrukturne projekte: kanalizacija u Čepinu (projekt Osijek) i vodovod u Beketincima, (projekt RVS Osijek), a naš udjel u cijeloj investiciji kalkuliran je s oko 4,5 milijuna kuna. Da nije bilo našeg zalaganja, lobiranja općinskih rukovodstava i razumijevanja nadležnih sve ovo bi mještani morali sami u cijelosti investirati ; kroz proračun Općine ili dodatnim porezima (vjerojatno i jedno i drugo), NARAVNO da bi vremenski opseg realizacije projekata bio ZNATNO DUŽI.

ZATO je općinsko vijeće donijelo odluku o izdvajanju po 2 kune naknade za razvoj koja se prikuplja u cijeni vode da bi se prije svega realizirali ovi kapitalni projekti od životnog značaja za općinu Čepin, odnosno da bismo u budućnosti mogli financirati projekte poput rekonstrukcije čepinskog vodocrpilišta (nastojat ćemo proizvoditi zdravstveno ispravnu vodu za svoje potrebe i prodavati ju susjednim općinama).

Uvažavajući ekonomsku situaciju i želeći omogućiti priključenje stanovništva na kanalizaciju, odnosno na vodovodni sustav uveli smo ovu naknadu, jer nismo htjeli povećavati prirez ili komunalnu naknadu, a naši sumještani jako dobro znaju da nam je središnja vlast „uzela“ značajna sredstva izvornih prihoda povećanjem neoporezive svote poreza na dohodak,  galantno se odričući NAŠIH PRIHODA (očekujemo smanjenje proračuna u iznosu od oko 800.000,00 Kn), ujedno je dekretom ukinuta naknada za priključenje na komunalno vodne građevine (iznosila je od 2.500,00 do 3.500,00 kn po priključku), (mislimo da to nije pošteno prema onima koji su do sada platili tu naknadu), jer i iz tih namjenskih sredstava financirali smo i ove troškove.

Bitno je naglasiti da smo doveli kvalitetnu infrastrukturu do kućnog praga gotovo svima i omogućili im jeftine priključke, dakle pokušavali smo najbolje za svoju zajednicu, iskazivali razumijevanje za situaciju u društvu, ali sada su računi došli na naplatu i ne uvođenjem ove naknade ugrozili bi funkcioniranje vitalnih funkcija u zajednici (predškolski odgoj, socijalna skrb, sufinanciranje mjesečnih karata učenika i studenata, sufinanciranje brojnih udruga i ustanova i slično).

Pripremni radovi na slijedećoj fazi kanalizacije u Čepinu su već počeli, a izgradnju vodovoda u Beketincima planiramo za početak 2015. godine.

Do 2020.g. dovest ćemo zdravstveno ispravnu vodu i kanalizaciju do svakog kućnog praga na području naše Općine, ne ugrožavajući sve ostale vitalne potrebe naše zajednice, odgovorno vodeći razvojnu politiku i nastojeći osigurati što više sredstava iz vanjskih izvora kako bismo riješili što više opravdanih potreba naših sumještana na svim područjima života.