U okviru projekta „Zajedno u prošlosti-zajedno u budućnosti“, financiranog u potpunosti od strane Europske unije u iznosu od 14.615,00 eura, u okviru programu Europa za građane, predstavnici Općine Čepin, poduzetnici, poljoprivrednici i predstavnici udruga, boravili su u Herceg Novom u Crnoj Gori od 17. do 20. rujna 2018. godine.

U utorak, 18. rujna 2018., na sastanku u Institutu „Dr. Simo Milošević“, predstavnike Općine Čepin pozdravio je predsjednik Općine Herceg Novi Stevan Katić, poželjevši dobrodošlicu u Herceg Novi i tom prilikom izrazivši zadovoljstvo što službena suradnja počinje u okviru programa Europe za građane. Katić suradnju vidi kao korisnu ističući kako je Općina Čepin poznata po uspjehu u području gospodarstva i poljoprivredne proizvodnje, dok je Herceg Novi usmjeren na razvoj svih grana turizma i poticanje uzgoja i vrednovanja organskih, domaćih proizvoda. Zahvalio je predstavnicima Općine Čepin, koji su prepoznali Općinu Herceg Novi kao pouzdanog partnera, otvorenu za nove ideje i vrlo aktivnu u apliciranju na prekograničnim projektima, te dodao kako se raduje budućim inicijativama i projektima.

Načelnik Općine Čepin Dražen Tonkovac zahvalio je Općini Herceg Novi što je prihvatila inicijativu da se obnovi staro prijateljstvo, a što je EU prepoznala kao dobar korak. Pozvao je predstavnike Herceg Novog da budu gosti Čepina na proslavi sljedećeg Dana Općine Čepin.

„Vi ste turističko mediteransko središte, mi smo kontinentalci, naučili smo raditi i proizvoditi. Nadam se da ćemo uspješno povezati naše gospodarstvenike i vaš turistički sektor“ rekao je načelnik općine Čepin Dražen Tonkovac, te dodao kako je primijetio da su na crnogorskom tržištu već prisutni proizvodi iz Čepina. Predstavio je Čepin kroz ustroj lokalne samouprave, gospodarstvo, povijest, kulturu, tradiciju i običaje općine Čepin. Uslijedila je video prezentacija općine, a potom i izlaganje dr.sc. Ivice Berakovića sa Poljoprivrednog instituta Osijek. O poljoprivredi u Herceg Novom govorio je menadžer Općine Herceg Novi Dragan Šimrak, a povijest, kulturu i turističke ponude Herceg Novog predstavio je Dalibor Vuković iz Turističke organizacije. Ponudu Instituta „Dr Simo Milošević“ prezentirao je direktor marketinga Nikola Mračević.

Po završetku sastanka u Institutu, za predstavnike Čepina organiziran je turistički obilazak kroz Stari grad i hercegnovske tvrđave, dok su općinske uprave Čepina i Herceg Novog posjetile kompleks u izgradnji Portonovi „Kumbor“ koji se gradi na površini od 25 ha, a čija je vrijednost 650 milijuna eura. Gradi ga kompanija Amazont Investments,a u sklopu kompleksa izgradit će se prvi One&Only hotel u Europi. Također su posjetili i novootvoreni luksuzni Lazure Marina & Hotel.

Drugog dana posjeta, načelnik Općine Dražen Tonkovac sa svojim zamjenicima Ivanom Žeravicom i Matejom Kalajžić sudjelovao je na službenom sastanku s Predsjednikom Općine Herceg Novi Stevanom Katićem i njegovim suradnicima te su razgovarali o zajedničkim planovima u budućnosti, povezivanju građana dviju općina kako bi ostvarili što bolju demokratsku suradnju čime doprinose kreiranju javnih politika na razini Europske unije, te kako uspostaviti što bolju platformu za buduće projekte.

Istog dana održan je svečani koncert na kojemu su se predstavila kulturno umjetnička društva „Ivan Kapistran Adamović“ iz Čepina, te „Sloga“ i „As“ iz Herceg Novog.

Općinski načelnik Općine Čepin Dražen Tonkovac i predsjednik Općine Herceg Novi Stevan Katić svečano su potpisali sporazum o suradnji 20. rujna 2018. u 11:00 sati u Velikoj Sali Skupštine Općine Herceg Novi, čime je ovaj posjet službeno završen.

Tom prilikom načelnik Dražen Tonkovac potaknuo je debatu o euroskepticizmu, odnosno podijelio iskustvo koje je imala Republika Hrvatska pri ulasku u Europsku Uniju, čime je pohvalio rad Europske Unije pri kreiranju javnih politika u koje su uključeni i sami građani Europske unije. Potpisivanjem ovog sporazuma uspostavljena je međunarodna suradnja između dvije jedinice lokalne samouprave čime se učvršćuje obostrano razumijevanje i prijateljstvo između mještana i susjednih naroda, potiču se razmjene i suradnja, te tako doprinosi zajedničkom napretku obaju mjesta.

Obje jedinice lokalne samouprave podržavaju i usklađuju uspostavljanje i razvoj međusobnih veza na području gospodarstva, poljoprivrede, znanosti, prometa i veza, kulture, obrazovanja, sporta, turizma, razmjene informacija na području komunalnog uređenja, suradnje između škola, djece i mladeži, udruga građana i povezivanje s drugim europskim gradovima. Jedinice lokalne samouprave se obvezuju da će preuzeti odgovornost, te da će učiniti sve što je u njihovoj moći kako bi ostvarili ciljeve iz ovog sporazuma. Time izražavaju želju i spremnost da ostvare i prodube kontakte, susrete, razmjenu informacija, prijateljstvo i povjerenje između mještana Općine Herceg Novi i mještana Općine Čepin.

Broj projekta: 601420-CITIZ-1-2018-1-HR-CITIZ-TT

Opis projekta (.docx)